Ara Di Media Malaysia

Cover Story in Mingguan Malaysia newspaper 
AHAD, 10 APRIL 2011
CITRA WANITA

Klik sini : Mingguan Malaysia


hallo semua.. :) Dalam tahun ni banyak kegembiraan yang saya rasa! Ahad lepas saya ada keluar dkat Mingguan Malaysia bahagian Citra Wanita.. kalau sebelum ni saya hanya keluar Tv/ mag/ paper hanya mengayakan busana @ rekaan as a model tapi kali ni pasal life saya! OMG! memang xsangka dapat 1 full page cerita pasal diri sendiri.. Alhamdulillah.. teringat masa dapat panggilan dari Utusan, dari Kak Rasyada A.Rahman ..bersyukur sgt rasa!

here, yang betol page penuh..yang atasan cuma utusan online


Ara jadi pendengar setia


PEMILIK nama penuh Farah Najwa Zulkifly pernah menggenggam cita-cita untuk bergelar peguam. Justeru peluang melanjutkan pengajian peringkat diploma dalam bidang syariah dan undang-undang di Kolej Univeristi Islam Selangor tidak disia-siakan.

Namun mungkin sudah tertulis, rezeki si cantik manis yang berasal dari Raub, Pahang ini bukan pada bidang guaman. Selepas menamatkan pengajian diploma, nalurinya lebih terarah untuk bergelar kaunselor atau pakar motivasi pula. Lantaran merasakan profesion itu amat cocok dengan dirinya, Ara tidak teragak-agak untuk melanjutkan pengajian kaunseling peringkat ijazah di Universiti Sains Islam Malaysia.

"Saya melihatnya dari sudut positif. Bagi saya, menjadi seorang kaunselor sangat mencabar. Bukan senang untuk membantu menyelesaikan masalah dan menaikkan semangat seseorang.

"Kita perlu menjadi pendengar yang setia dan mendalami permasalahan orang lain sebelum membantu mereka menyelesaikannya," kata wanita berusia 24 tahun itu.

Memiliki sepasang mata dan senyuman menawan, Ara masih lagi dibaluti kegembiraan selepas dinobatkan sebagai pemenang tempat kedua Pencarian Model Tudung Fareeda - Kosmo yang berlangsung baru-baru ini.

Baginya kejayaan tersebut menjadi dorongan kuat untuk terus mengejar impian. Penglibatan dalam bidang peragaan juga katanya menambah keyakinan dalam diri untuk menjadi seorang kaunselor yang berjaya kelak.

"Dulu sebenarnya saya sangat pemalu dan tidak pandai membawa diri terutama di hadapan khalayak. Namun setelah menyertai dunia peragaan, keyakinan mula datang secara perlahan-lahan dan kini saya tidak gementar lagi," katanya.


KITA PERLU MENJADI 
PENDENGAR YANG SETIA
DAN
MENDALAMI PERMASALAHAN 
ORANG LAIN SEBELUM 
MEMBANTU MEREKA
MENYELESAIKANNYA
FARAH NAJWA ZULKIFLY


Cover Story in Berita Harian newspaper
KHAMIS, 05/ 05/ 2011

Assalamualaikum.. 
Hai semua.. lama saya xmenuliskan. yelah.. saya baru je habis exam and tak sempat pun nak rest! terus packing barang untuk camp for 3 days. Still xcukup tido pun. 2 minggu "berperang " dgn final then 3 hari masuk hutan. .uuu... Alhamdulillah. semua nya ok :) Kalau sebelum ni cerita saya di MINGGUAN MALAYSIA , kali ni di Berita Harian pula. Teringat pula mase mendpt call dr Berita Harian. rase happy sangat terutama bila wartawan Berita Harian, Mohd Fakhrurazi sendiri yang nak datang tempat saya ( Campus ) untuk shoot & interview. Maklumlah kalau sebelum ni even interview or shoot dari mane2 mesti kite yang kena pergi tempat dia kan. So., this time saya tanpa memikir panjang bersetuju untuk di interview. Kalau sebelum ni dalam Mingguan Malaysia article agak pendek mengenai saya kali ni memang panjang. nak dikatakan biodata pn boleh! haha. *segan


Here is the full article..
Peragaan sekadar hobi Farah Najwa
Oleh Mohd Fakhrurrazi Ahmad Usuldin
2011/05/05BERPENAMPILAN menarik, dan meminati seni menggayakan tudung menjadi titik tolak beliau terjun ke bidang peragaan ketika masih belajar. Pemenang tempat kedua Pencarian Model Fareeda 2011, Farah Najwa Zulkifly, berkongsi pengalaman menceburi bidang peragaan yang tidak pernah diimpikan selama ini dan mengakui bukan mudah menceburi bidang yang penuh cabaran ketika masih belajar.

Hadir mengenakan jubah polos dan bertudung litup cukup menyerlahkan keayuannya, apatah lagi raut wajah lembut serta tutur katanya yang tersusun sepanjang sesi temu bual meyakinkan penulis gadis berasal dari Pahang ini penuh ciri kelembutan serta bersopan santun.Namun siapa sangka keayuan mahasiswa Pelajar tahun dua Ijazah Sarjana Muda Kaunseling, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) itu sebenarnya dulu seorang yang pemalu dan aktif bersukan ketika di bangku sekolah serta jauh berbeza dengan personalitinya kini. Menceritakan pengalaman terbabit dalam bidang peragaan khususnya tudung dan busana Muslimah, beliau sekadar mendaftar menyertai pertandingan Pencarian Gadis Melayu Musim ketiga terbitan TV9 pada 2010 dan tidak menaruh harapan tinggi. “Pada awalnya saya sekadar suka-suka saja, tetapi tidak sangka pula tersenarai sehingga ke ‘Top’ 23 pertandingan itu. “Bermula dari situ saya memberanikan diri menceburi bidang yang penuh dengan cabaran dan menuntut komitmen tinggi,” katanya. 

Terbaru, beliau memenangi tempat kedua dalam pertandingan Pencarian Model Fareeda Kosmo 2011, Mac lalu bagi kategori bawah 40 tahun dan memenangi RM2,000, lima helai tudung Fareeda bernilai RM1,000 serta ditawar kontrak menjadi model tudung Fareeda selama setahun. Hampir setahun membabitkan diri dalam bidang itu, Farah mengakui lali dengan sepak terajang dunia peragaan yang terpaksa ditempuhi serta menjadikan penyanyi Heliza Helmi sebagai idolanya. Katanya, walaupun bidang itu penuh dengan cabaran, beliau tetap gagahkan diri memandangkan pengalaman yang diperoleh tidak semua orang mendapatnya. 

Ditanya mengenai penerimaan keluarga, beliau akui pada awalnya keluarga agak terkejut dengan keputusan memasuki pertandingan Gadis Melayu, tetapi setelah diterangkan mengenai pengalaman yang diperoleh barulah mereka menyokong penuh minat barunya itu. 

“Keluarga membenarkan saya menceburi bidang ini dengan syarat tidak mengabaikan pelajaran dan sentiasa menjaga batas-batas sebagai seorang Muslimah. 

“Akademik sentiasa menjadi keutamaan saya kerana cita-cita saya menjadi seorang kaunselor tidak pernah padam,” katanya. 

Bercerita mengenai bidang pengajiannya, Farah mengakui kaunseling ialah satu bidang yang menarik kerana dapat memahami seseorang itu bukan saja dari segi luaran (tingkah laku), malah dalaman (emosi). 

Ilmu yang diperoleh dimanfaatkan sepenuhnya dalam melayani kerenah industri itu yang menuntut komitmen serta kesabaran yang tinggi. Walau sesibuk mana sekalipun, Farah tetap mengutamakan kuliah dan hanya mengambil tawaran pada hujung minggu dan cuti semester saja. 

"Minat terhadap fesyen menyebabkan saya amat pentingkan penampilan diri. Tidak kira sama ada ke kuliah atau keluar bersantai dengan rakan, saya akan pastikan baju atau kasut yang sesuai untuk tampil kemas dan bergaya. 

"Pernah saya ditegur rakan apabila memakai tudung berfesyen ke kelas kerana bagi pelajar USIM, penampilan sebegitu dianggap 'janggal'. Majoriti pelajarnya lebih suka tampil dengan imej santai. Bagi saya, itu hak masing-masing," katanya. 

Bergelar pelajar, Farah sering memanfaatkan peluang di universiti untuk meraih seberapa banyak pengetahuan dan kemahiran sebelum memasuki dunia kerjaya. 

Selain aktif menyertai aktiviti di USIM, Farah turut menjayakan beberapa pertunjukan fesyen dan sesi fotografi untuk majalah sekitar ibu kota seperti butik busana muslimah Yasalma Collections, Yanti Collections, Elly Sofea Collections, Mingguan Wanita, dan beberapa lagi. 

“Nasihat saya kepada rakan lain, belajar dan sentiasa tingkatkan kemahiran insaniah ketika berada di universiti kerana ia tempoh terbaik untuk kita merancang kehidupan yang lebih baik pada masa depan,” katanya. PROFIL Farah Najwa Zulkifli Tarikh lahir: 1 Oktober 1987 Asal: Kuala Lipis, Pahang Hobi: Membaca, menyertai aktiviti lasak dan melayari internet Pendidikan: Diploma Syariah, Kolej University Islam Antarabangsa Selangor (KUIS),

Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM ) 

Pencapaian: Tersenarai Top 23 peringkat ke-3, pencarian Gadis Melayu Musim ke-3 TV9 2010, Pemenang tempat Ke-2 Pencarian Model Tudung Fareeda 2011 kategori bawah 40 tahun. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...